Toturial

[Tutorial] Add subtitle dalam movie



http://2.bp.blogspot.com/_kxPG6y8Qctk/Sow0y1aIENI/AAAAAAAAKz4/notz5JMuvOk/s400/Subtitle_workshop_by_luapo.jpg
Ada yang tanya pulak, macam mana nak letak subtitle kalau movie tu tak sediakan subtitle?  Jangan susah hati , kita cari dulu subtitle movie tu, kalau movie tu memang popular mesti ada punyalah subtitlenya. Contohnya filem orang putih atau Hindi yang tak ada subtitle, bhs Inggeris bukan tak paham tapi mat saleh cakap laju sangat hehe..tak dan nak tangkap le tu mudah sikit nak paham jalan cerita sambil tengok subtitle.
Ada beberapa laman web yang sediakan subtitle, banyak tapi Nuriz pilih yang selalu diguna je.
Senarai laman web yg sediakan subtitle:



opensubtitles.org
subscene
allsubs.org
podnapisi.net
free-subtitles.org
anysubs.com
subtitlesource.org
moviesubtitles.org
subs4free.com
sub-titles.net

Download subtitle dan selalunya subtitle disimpan dalam bentuk zip, jadi kena extract dulu. Bila dah dapat subtitle tu boleh guna utk add dalam media player classic atau vlc.
Cara nak masukkan subtitle tu, dalam movie.
Cara pertama:
Letak movie dan subtitle  dalam satu folder. Namakan/ rename  subtitle seperti nama movie tu.
contoh
Nama file filem :  abc. mkv
Nama subtitle :   abc.srt

Subtitle tu akan keluar automatik bila kita play movie.
Cara kedua
Boleh load subtitle masa play movie, pause sekejap, dan cari kat mana subtitle tu disimpan (kalau guna menggunakan media player classic). Kalau takda  lagi media player Classic boleh download.
Media player classic ni sesuai untul play filem dalam format  DivX, mkv, wmv, avi, Xvid, DVD, MP3, MP4, VOB, 3GP, FLAC, Flash dan seumpamanya.
tengok gambar bawah.
Boleh jugak tengok movie guna VLC kalau tak suka media player classic. Download VLC
Kalau nak tengok movie dan guna subtitle di Real Player atau Windows Media Player :
kena download Direct Vob sub , pilih utk win xp/win 7 or vista. aplikasi ni untuk bg  subtitle appear di Real Player dan Windows Media Player.
Masa play movie klik on Play -> Captions and Subtitles -> On if available

Tambahan : Kalau filem tu dalam bentuk BBrip  subtitle mesti yang BRRip jgk, bukan DVDrip.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...